Vervolg...

Zelf een instrument bouwen

Er zijn mensen die een viool of een clavecimbel bouwen, maar dat behoort toch meer tot de hogeschool van instrumentbouwerskunst en daar hebben we het hier niet over. Er zijn daarnaast echter ook een heleboel mensen die met meer of minder succes bijvoorbeeld een eigen solid-body gitaar in elkaar zetten en hoewel ook dat natuurlijk een serieuze aangelegenheid is, levert het toch aanmerkelijk meer kans op succes op...

Om iets van de sfeer te proeven loont het zeker de moeite ook iets over de voorlopers van onze hedendaagse gitaar te lezen, bijvoorbeeld op de fraai vormgegeven Gitaar, vihela en luit-site van Koos van Doorn. Ook op het Gitaarnet vind je de nodige romantiek over de traditionele gitaarbouw. Primaire info over de bouw van een (bas)gitaar daarentegen vind je op de site van Peter Boekholt. Veel informatie ook op de site van Ellio Martina. Er blijkt wel uit dat je op het punt van instrumentbouw nooit uitgestudeerd raakt en je in elk geval een heleboel motivatie mee dient te brengen.

Gitaren komen eveneens ruim aan bod op Musical Instruments Makers Forum, maar je vindt er tevens tal van andere instrumenten, waaronder natuurlijk de onvermijdelijke didgeredoo, maar mogelijk heeft ook iemand interesse in de bouw van een shakuhachi? Verder komen er legio drums, fluiten, dulcimers, banjo's en mandolines voorbij. De verscheidenheid is echt onvoorstelbaar. Wie verlekkerd de nodige inspiratie wil opdoen moet daarbij zeker ook de 144 pagina's dikke catalogus van 'Lark in the Morning' downloaden.

Behalve bamboe blijkt ook kunststof en dan met name pvc (je weet wel van die grijze regenpijpen) een ideaal materiaal te zijn om allerlei instrumenten mee te vervaardigen. Tot een doedelzak aan toe. Kijk maar op Musical Instrument Alchemy. Op de laatste site vind je vooral blaasinstrumenten, van panfluit tot klarinet, compleet met vingerzettingen. Tenslotte blijkt er heel merkwaardig een Zweedse site te bestaan die tot in de kleinste details uit de doeken doet hoe je zelf een steeldrum kunt bouwen.

T e r u g